Pages Menu croatia pucisca
Facebook
Turistička zajednica Općine Pučišća
Categories Menu

Posted in Destinacija, Pražnica

Pražnica

Pražnica

Pražnica su mjesto u bračkoj unutrašnjosti. To je težačko i stočarsko naselje.

Malo mjesto Pražnica su tipično naselje bračke unutrašnjosti i jedno od najstarijih bračkih naselja. Smještena su na cesti Nerežišća – Selca na 400 metara nadmorske visine i danas broje oko 400 stanovnika, uglavnom stočara i poljoprivrednika.

Kuće su tradicionalne, težačke, a u okolici mjesta nalaze prapovijesne gomile koje stanovnici nazivaju “grčkim”. S obzirom na ruralnu tradiciju, koja je zadržana i do danas, u prostranim dvorištima građene su pomoćne prostorije: teze, kućice, koce, staje i zogoni, u koje se zagoni blago na počinak. Lokalna fešta je na dan Sv. Antuna (17. siječanj).

Crkve su u Pražnicama smjerni vodič kroz prošlost. Na mjesnom groblju Čimatoriju crkvica je sv. Ciprijana iz XIII. stoljeća. U crkvici se nalazi renesansni kameni reljef iz 1467. godine, koji zauzima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije. Smatra se da je ovaj reljef proizašao iz radionice glasovitog Nikole Firentinca.
Na pražničkoj pjaci, rekli bi Pražničani Selu, podigao je 1638. A. Mihovilović crkvicu Svih svetih, u kojoj su, još u XVII. st. vidljivi elementi romaničko – gotičkog sloga.

 

Turistička ponuda:

Brački sir, kruh ispod peke, janjetina na ražnju, vitalac

Male klesarske radionice

Što vidjeti?

Crkva sv. Ciprijana (13. st.)

Crkvica Svih svetih (17. st.)

Renesansni kameni reljef (god. 1467.) zauzima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije